Frissítő újdonságok kínálatunkban

július 14.
Aktualitások
Frissítő újdonságok kínálatunkban

 

Gyártó partnereink révén több igen érdekes újdonság is bekerült a kínálatunkba, melyeket az alábbiakban igyekszünk bemutatni. 

Friss PON 

Mára a GPON technológia jelenti a zöld mezős beruházásoknál alapból használatos hozzáférési technológiát, mivel olcsón kivitelezhető, és üzemeltethető, továbbá a nagy elérhető sebesség miatt tökéletesen beleillett a pályázati kiírások feltételrendszereibe. Azonban a GPON már egy lassan 20 éves technológia (2004-es szabadalom), és lassan eljár feletette az idő, noha rengeteg helyen, még most is bőven elegendő teljesítménnyel rendelkezik. A gyártók azonban már készen állnak a következő generációs eszközeikkel, sőt, igyekeznek a lehető legsokoldalúbb termékeket létrehozni, ezek eredményei a GPON/XGS-PON/Comb OLT-k. Ezek az eszközök a behelyezett PON SFP-től függően képesek GPON, XGS-PON vagy akár mindkét technológia egyidejű támogatására, ha szükséges akkor egy eszközön belül vegyesen is. Ez nagy fokú rugalmasságot és jövőállóságot biztosít, mivel ahol jelenleg elegendő a GPON, oda később amikor már szükségessé válik a bővítés, elegendő lesz SFP-t cserélni, és/vagy licensszel bővíteni a rendszert az XGS-PON indításához.

Mivel XGS-PON alatt akár a 256-os osztás arány is elérhető, ezzel akár 4096 végpont kiszolgálása válik lehetségessé (16 PON porttal számolva), így a standard GPON-al azonos, garantált végponti sebesség megtartása mellett, 4x több előfizető szolgálható ki egy azonos méretű, és közel azonos áram fogyasztású eszközzel, vagy ugyanakkora előfizető szám mellett, 4x nagyobb garantált sebesség biztosítható, ami megfelel a SZIP 2.0 pályázati kiírásban szerepelő követelménynek. 

  

Rackben vagy kabinetben? 

A standard központi rackben elhelyezhető OLT-k mellett a legtöbb gyártó rendelkezik kültéri viszonyok közt, kabinetben is alkalmazható megoldásokkal. Sokan idegenkednek tőle hogy kültéren helyezzék el az OLT-ket, pedig ezzel a lefedhető terület kitolható, és rugalmasan bővíthető. A kültéren elhelyezhető OLT-k egy speciális és egyben legkisebb kapacitású típusa a Remote OLT (R-OLT), amely alacsony port számú, de kis fizikai méretű, optikai NODE házzal rendelkező eszköz, ideális lehet újonnan épült utcák, társasházak, akár lakó negyedek, kollégiumok stb. ellátására. A kisebb port sűrűség egy R-OLT esetében konkrétan 2db Combo portot jelent, ami ebben az esetben is lehet GPON vagy XGS-PON vagy mindkettő, így akár 512 végpont is ellátható egy eszközről.
A következő lépcsőfok a kihelyezhető OLT-k esetén a 19" rack méretű 16 portos verzió, úgy mint a Commscope XP6168S vagy az Iskratel C16 amelyek a R-OLT-hez képest 8x nagyobb kapacitású, és szintén kihelyezhető kültéri klímázatlan de szellőztetett szekrénybe.
Beltéri klímázott környezetben való alkalmazás esetén pedig a kompakt 1RU magas 16 portos rendszerek mellett, már elérhetőek extrém nagy port sűrűségű moduláris rendszerek is, amelyekkel teljes városok, vagy városrészek kiszolgálhatók.
Mindkét elhelyezési forma rendelkezik előnnyel és hátránnyal is, azonban az hogy ilyen eszközök elérhetők, nagy fokú rugalmasságot engednek a tervezőknek, és az üzemeltetőknek egyaránt, hiszen lehetőség nyílik helyszíni nagy vagy a kis port számú bővítésre, akár ideiglenesen is, mindezt a legújabb nagysebességű technológia alkalmazásával.

  

SDN - SW a HW mögött

 A gyártók nagy hangsúlyt fektetnek az üzemeltetési költségek csökkentésére, ennek egyik már évek óta emlegetett módja az SDN (Sofware Define Network) azaz a központi SW vezérlésű hálózat. Az SDN rendszerek esetében a központi vezérlő szerepét egy SW tölti be, amely a hozzáférési hálózat technológiájától független, így amennyiben a használni kívánt eszköz legyen az akár OLT, vagy Remote PHY node/shelf esetleg Remote MACPHY integrálásra került a rendszerbe, az képes lesz a felsorolt eszközöket vezérelni, sőt felprogramozni is. Ezekben az esetekben a kihelyezett eszköz úgy fogható fel mint egy végrehajtó berendezés ami nem gondolkodik, csak teszi amit mondanak neki, jelen esetben azt amit a központi vezérlő SW. Az ilyen megoldások nem titkolt célja hogy az előbb említett eszközök kihelyezését felgyorsítsa, megkönnyítse, így csökkentve az üzemeltetési/létesítési költségeket. Például egy kihelyezendő RPHY vagy RMACPHY esetén, mivel a szolgáltatási terület egészén jó eséllyel azonos vivő frekvencián, azonos paraméterekkel rendelkeznek a QAM-ok (DVB-C + DOCSIS), ezek felprogramozása automatizálható, de ez csak egy a temérdek funkció közül, amik mivel SW-ről van szó, szinte tetszőlegesen bővíthetők is. A gyártók célja hogy kis túlzással elegendő legyen egy olyan uplinket adni a kihelyezett eszköznek amihez a SDN vezérlő SW hozzáfér, érzékeli hogy új eszköz került a hálózatra, beazonosítja és onnantól minden automatikusan zajlik. A jelenleg elérhető OLT-k már mind képesek SDN üzemre.

  

RF-Overlay

Mivel az RF-Overlay kelet európában gyakori TV jel továbbítási forma az FTTH hálózatok esetén, így ezt sem hanyagolják el a gyártók. Az ASTRO már rég óta rendelkezik egy szinte mindenre kiterjedő optikai portfólióval, kezdve a külső modulált 1550nm-es optikai adóktól, a több portos vonali EDFA-kon keresztül a 64 portos WDM multiport EDFA-kig. Ezek az EDFA-k kifejezetten az FTTH hálózatokhoz lettek kifejlesztve, akár 64 portos, kültéri (kabinetbe szerelhető) kivitel is elérhető, és válaszható AC/DC/vegyes tápellátással. 

Ha már OLT-ből és WDM EDFA-ból is elérhető kihelyezhető kivitel, joggal merül fel az igény az optikai adó kapcsán is. Erre az igényre válaszul az ASTRO bemutatta az U259-O típusú 1550nm-es optikai adóval rendelkező 64 csatornás Edge-QAM berendezést. Az U259-O így lehetővé teszi hogy Ethernet optikán érkező IP jelfolyamból egyből 1550nm-en továbbítható DVB-C kimenetet állítsunk elő amely így már azonnal tovább fűzhető a WDM-Multiport EDFA megfelelő bementére, az OLT portok csatlakoztatása után, az EDFA kimeneti portokról már indítható is a szolgáltatás. Így (ethernet SW, DC tápegység, optikai kifejtést és további üzemeltetési elemeket nem számítva) 4 RU-ban elfér egy előfizetői végponton garantálható min. 150Mbps sebességre képes rendszer központja.



2 dobozos rendszer

A PON újabb generációjánál, a korábbi tapasztalatokból merítve, már az úgynevezett "2 dobozos" megoldás látszik elterjedni, mivel hosszabb távon költséghatékonyabb tud lenni mint a "kompakt 1 dobozos" kialakítás. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy az előfizetőnél lévő rendszer két eszközből épül fel, egy egyszerűbb Bridge ONT-ből és egy otthoni router vagy Mesh funkciókat ellátó okosabb univerzális/ethernet HomeGateWay-ből. Elsőre nem látszik ennek a megoldásnak az előnye, azonban ha ketté bontjuk és megvizsgáljuk egy-egy technológia életciklusát, akkor azt fogjuk látni, hogy a WAN oldali hálózati technológia, ami jelen esetben a PON egy verziója (GPON vagy XGS-PON) sokkal hosszabb életciklussal rendelkezik mint pl. a Wi-Fi. Átlagosan egy PON generáció 10+ évet üzemel, mielőtt a cseréje, vagy fejlesztése mellett döntene a szolgáltató, míg a Wi-Fi esetén egy generáció élettartama 2-3 év. Elég belegondolni hogy jelenleg a legelterjedtebb Wi-Fi generáció a Wi-Fi5, de már elérhetők olyan eszközök amik támogatják a Wi-Fi6-ot, sőt Wi-Fi6e-t, és 1 éven belül érkeznek a Wi-Fi7-es eszközök. Ez azt jelenti hogy a Wi-Fi oldali fejlődés, és a konkurens szolgáltatókkal való verseny miatt, egy kompakt egy dobozos megoldás esetén a komplett ONT HGW-t cserélni kellene ha nem is 2-3 de 4-5 évente, mert az implementált Wi-Fi technológia túlhaladottá válik. Mivel ennek az ONT-nek része a PON-oldali kommunikációs egység is, és mivel PON technológiai fejlesztés ebben a lépcsőben nem történik, ezért tökéletesen működő és használható részegység is lecserélésre kerül, ellenben a 2 dobozos megoldás esetén, a PON oldali eszköz továbbra is üzemben tud maradni, és csak az univerzális/ethernet HGW kerül cserére egy fejlettebb verzióra, ezzel költséget megtakarítva. Fejlettebb verzió tartalmazhat újabb generációs Wi-Fi implementációt, vagy nagyobb sebességű ethernet portokat, integrált MESH hálózati vezérlőt, további hozzáadott szolgáltatásokat stb. 

OLT

A termékek tekintetében több beszállító partnerünk kínálatában is megtalálhatók Combo OLT-k, így alternatív megoldást tudunk kínálni, illetve az alkalmazási terülttől függően minden variációra rendelkezésre áll a megoldás.

Az Iskratel esetében a Lumia C16, amely önmagában kül-beltéri környezetben is alkalmazható 16 portos DC táplálású 1RU kompakt Combo-OLT. Hamarosan érkezik a moduláris megoldás, amely már a befogadó chassis típusától függően n x 16 combo porttal fog rendelkezni.

A Comscope-tól egyenesem 3 eszköz is bemutatásra került, ezek közül az XP6164S amely a standard beltéri rack-be szerelhető verzió oldal irányú szellőztetéssel, az XP6168S a kültéri kabinetbe szerelhető verzió, emiatt minden port az előlapon található, front2back szellőztetéssel, mindkét eszköz 16 combo porttal és DC tápellátással rendelkezik. A sorban harmadik és egyben utolsó eszköz az XP4202M R-OLT (remote OLT). A Commscope új compact node-jába illeszthető R-OLT alacsony fogyasztású de fogyasztásához mérten igen nagy teljesítményű kihelyezhető OLT, 2db combo porttal, amely 1:256 osztással lehetővé teszi akár 512 előfizető ellátását.

CPE

 Az új generációs ONT-k már a fentebb említett "2 dobozos rendszer" szellemében készültek, ennek megfelelően a Commscope-tól 2 típus került eddig bemutatásra, az egyik az SF2400G amely egy standard GPON bridge ONT, IPv6 támogatással 4db GigEth porttal, a második pedig a SF2101XG típus, ami pedig egy XGS-PON bridge ONT, IPv6 támogatással és 1x GigEth + 1x 10GigEth porttal.

Az Iskratel esetében GPON-hoz hamarosan érkezik az új 9-es széria (G92 és G94), amelyek már Wi-Fi6 képes eszközök lesznek és az előző generációhoz hasonlóan beépített MESH controllerrel rendelkeznek, további új eszközként már elérhetők az E92/E94-es Ethernet HomeGateWay-ek, amelyek ideális párjai lehet az XGS-PON-hoz bemutatott X22-es bridge ONT-nek. Ráadásul a MESH vezérlőnek köszönhetően könnyedén építhető ki egy otthoni MESH hálózat az előfizetőnél, úgy hogy további E84/E92/E94 eszközök kerülnek kihelyezésre, amelyek együttesen egy nagy kiterjedésű Wi-Fi hálózatot alkotnak, megszakadás mentes roaming funkcióval az egyes AP-k között. Az X22 egy IPv6 képes eszköz 1x GigEth + 1x multi Gigabit (2,5/5/10GigEth) porttal, amely az E94-es Ethernet HGW-vel együtt teljes értékű 2,5 Gbps uplinket biztosít, mivel az X22 multi Gigabit kimenete képes 2,5G Ethernet-re, és az E94 WAN bemeneti portja szintén 2,5G Ethernet képes, így a standard jelenleg használt CPE-khez hasonlítva (Gigabit Ethernet portok) 2,5x valós sebesség növekedés érhető el az előfizetőnél.

Akkor is?...Akkor is

Mivel a PON technológia a hozzáférési hálózatot illetően teljesen passzív, ezért a villamos szolgáltató karbantartási munkálatai és ennek keretein belüli szakaszos áramszünetek a hálózatra nincsenek kihatással. Kihatással vannak ellenben az ONT-kre, illetve a háztartásokban elhelyezett CPE-kre. Erre kínál megoldást beszállító partnerünk az Alpha Technologies, egy mini szünetmentes egységgel (FlexPoint 1250), amely természetesen arra nem alkalmas hogy egy teljes háztartást ellásson, de nem is erre tervezték. Arra viszont ideális megoldás hogy áramszünet idején, az ONT-t esetleg még egy további eszközt (router, AP, HGW, stb.) rákötve elláson energiával, és így folyamatos internet elérhetőséget biztosítson. A felhasználása első sorban közületek, boltok, iskolák, orvosi rendelők, stb. esetén lehet hasznos.