A Broadcom JDA-k "problémásak", de nem szabnak gátat a HFC rendszerek DOCSIS 4.0 frissítésének

július 03.
Aktualitások
A Broadcom JDA-k "problémásak", de nem szabnak gátat a HFC rendszerek DOCSIS 4.0 frissítésének

A Broadcom új DOCSIS 4.0 szilíciumához való hozzáférést korlátozó közös fejlesztési megállapodás akadályozza a tervezést, de nem akadályozza meg az üzemeltetőket abban, hogy frissítéseket hajtsanak végre, és a DOCSIS 3.1 határait feszegessék, mondja Erik Kuhlmann, a GCI munkatársa.

A Broadcom új DOCSIS 4.0 szilíciumához való hozzáférést korlátozó közös fejlesztési megállapodás (JDA) akadályozza néhány, ebben még nem résztvevő kábelszolgáltatót. Az ilyen korlátozások azonban nyilvánvalóan nem akadályozzák az üzemeltetőket abban, hogy folytassák a HFC hálózatfejlesztést.

A JDA középpontjában a Broadcom "egységesített" D4.0 chipcsaládja áll (a Comcast közreműködésével), amely a specifikáció két opcióját - Full Duplex (FDX) és Extended Spectrum DOCSIS (ESD) - fedi le. Az iparági források szerint a legújabb JDA-t már aláíró (vagy hamarosan aláíró) szolgáltatók közé tartozik a Comcast, a Charter Communications, a Rogers Communications, a Liberty Global és a Cox Communications.

A JDA, amely bizonyos mennyiségi kötelezettségvállalásokat is tartalmaz, elég költséges. A részvétel akár 20 millió dollárba is kerülhet. A JDA tagjai kapják meg először a technológiát. A Broadcom ígéretet tett arra, hogy idővel megnyitja a hozzáférést, de ennek várható ütemezését nem közölte. Ez bizonyos fokú bizonytalanságot okoz a kívülálló szolgáltatók számára.

"A JDA egy kicsit problémás volt a tervezés szempontjából, de ez nem változtat azon a képességünkön, hogy frissítsük a hálózatunkat, és a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a DOCSIS 3.1-et" - mondta Erik Kuhlmann, a GCI műszaki és architectúráért felelős vezető igazgatója a múlt héten a Light Reading által az SCTE-vel közösen szervezett, a DOCSIS 4.0 fejlesztésére összpontosító "LiveLearning" webináriumon. "Jelenleg is folytatódnak a fejlesztéseink... hogy az ügyfeleink által megkövetelt kihasználtság előtt járjunk."

A GCI, Alaszka legnagyobb kábelszolgáltatója jelenleg 1,2 GHz-es aktív komponenseket és 2 GHz-es passzív elemeket telepít HFC-hálózatába, és amint széles körben elérhetővé válnak, átáll az 1,8 GHz-es aktív elemekre. Ez azt is lehetővé teszi a GCI számára, hogy továbblépjen a "high-split" frissítésekkel, amelyek több spektrumot szánnak az upstreamre, és általában nagyobb teljesítményt préselnek ki a DOCSIS 3.1 hálózatból. A GCI, több más közepes méretű kábelszolgáltatóhoz hasonlóan, közelebbről is megvizsgálja az új, továbbfejlesztett D3.1 technológiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a további ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelési (OFDM) csatornák megnyitásával és elérésével nagyobb sebességet és kapacitást biztosítson.

Ezen túlmenően az ilyen munka megteremti az állapotot és az alapokat a DOCSIS 4.0 támogatásához, "amikor az készen áll a tömeggyártásra" - mondta Kuhlmann.

És bár a JDA némi bizonytalanságot hoz a képbe egyes szolgáltatók számára, vannak más lehetőségek is, amelyeket figyelembe kell venni. Kuhlmann megjegyezte, hogy a GCI és más szolgáltatók hozzáférhetnek a Puma 8-hoz, a MaxLinear új D4.0 modem chipkészletéhez, amely támogatja a specifikáció ESD opcióját, és nem terheli JDA. A Puma 8, amely 5 OFDM downstream csatornát tartalmaz, D3.1 üzemmódban is képes működni.

Brady Volpe, az OpenVault termékigazgatója szerint a JDA megközelítésnek van némi előnye, mivel a csoport a saját igényeire szabott technológiát fejlesztheti tovább. A hátránya szerinte az, hogy "feldarabolhatja" az iparágat, és kizárhatja azokat a kábelszolgáltatókat és beszállítókat, amelyek nem engedhetik meg maguknak a JDA-ba való belépéshez szükséges "nagy belépési díjat".

Ez arra késztethet néhány szolgáltatót, hogy elhagyja a DOCSIS 4.0-t a továbbfejlesztett D3.1 technológiák javára, vagy végül áttérjen az FTTP (fiber-to-the-premises) technológiákra - mondta.

Kuhlmann megjegyezte, hogy a DOCSIS 4.0 technológiákhoz való hozzáféréssel kapcsolatos homályosság némelyike arra készteti a szolgáltatókat, hogy megkérdőjelezzék, meddig fognak még befektetni a helyenként 30 éves HFC-berendezésekbe.

"Úgy gondolom, hogy közeledik egy fordulópont" - mondta. "A GCI esetében még nem tudom, hol van ez a pont. Valószínűleg több év múlva, mert elég jó rendszerünk van, és a korszerűsítések előtt járunk, de az idő majd megmutatja."

A GCI vizsgálja az 1,8 GHz-es korszerűsítés lehetőségét, de "már most elmondhatom, hogy az 1,2 GHz-es üzemeltetés már most is kihívást jelent" - magyarázta Kuhlmann. "Ma még sok munka vár ránk. Ez a munka tovább tart, mint vártuk." Ennek eredményeképpen "az ütemtervünk eltolódott" - tette hozzá.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a D4.0 felé vezető hídnak tekintett DOCSIS 3.1-nek még bőven van hátra - talán még öt-tíz év.

Az SLA-k és a DOCSIS 4.0 jó párosítás lehet.

Rob Wilmoth, a Red Hat vezető architectje szerint azonban az üzemeltetőknek más jó okuk is van arra, hogy szemmel tartsák a DOCSIS 4.0-t, mivel annak elosztott hozzáférési architektúrája (DAA) a szoftveresen definiált, virtualizált hálózatok és a biztonságosabb, megbízhatóbb hálózatok felé vezető útra tereli az üzemeltetőket.

Mások megjegyezték, hogy a DOCSIS 4.0 lehetőséget biztosít a kábelszolgáltatók számára a szolgáltatásminőségi képességek javítására is, és olyan helyzetbe hozza őket, hogy olyan szolgáltatási szintű megállapodásokat (SLA) kínáljanak a vállalkozások számára, amelyek garantálni tudják az olyan elemeket, mint a sebesség és a késleltetés, ahelyett, hogy a "legjobb erőfeszítés" szolgáltatásokra kellene összpontosítaniuk.

"Ha relevánsak akarunk maradni és versenyezni akarunk az optikával, akkor SLA-król kell beszélnünk" - mondta Kuhlmann. "A legjobb erőfeszítésen túl kell tekintenünk, és a DOCSIS 4.0-val rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges eszközkészlet".

Túl a DOCSIS 4.0-en

Miközben a kábelipar is elkezdte vizsgálni, hogy mi jöhet a DOCSIS 4.0 után (vagy esetleg kiegészítheti azt). A Charter Communications, a Rogers Communications és a CableLabs azt vizsgálja, hogyan lehetne az 5G jeleket 1,2 GHz felett és akár 4GHz-en vagy 5GHz-en is futtatni. Mások továbbra is mérlegelik a DOCSIS 3GHz-ig terjedő spektrumban történő üzemeltetésének lehetőségét.

"Majd az idő eldönti, de nagyon optimista vagyok, hogy valóban nagy kapacitást tudunk kicsavarni a ma meglévő rézüzemből" - mondta Kuhlmann.

A kábelszolgáltatóknak is vannak lehetőségeik arra, hogy a spektrum felosztásával játszanak, és támogassák a jelenlegi használati trendeket, amelyek továbbra is azt mutatják, hogy a szélessávú felhasználás nagy része továbbra is downstream-hangsúlyos. Ahelyett, hogy szimmetrikus sebességet alkalmaznának, az üzemeltetők elegendő spektrumot szentelhetnének a downstream erősítésére, és ténylegesen azt nyújtanák, amire az upstreamben szükség van.

Néhány kábelszolgáltató a 13 Gbit/s és 15 Gbit/s közötti downstream sebességet is fontolóra veszi az upstream körülbelül 1,5 Gbit/s-ra való korlátozásával - jegyezte meg Thuy Nguyen, az Intel Corp. hálózati platformok csoportjának kábelszegmensért felelős vezetője.

Lehetőség van arra is, hogy a PON-t egy csomópontról futtassák a szolgáltatáscsoportok támogatása érdekében, ahol ennek van értelme.

Tulajdonképpen az ilyen projektek továbbra is számos lehetőséget biztosítanak a kábelipar számára, mondta Nguyen. "Nincs [még] olyan gyilkos alkalmazás, amely ilyen sávszélességet fogyasztana, de a lehetőségek fantasztikusak" - mondta.

Volpe azonban arra is figyelmeztetett, hogy a DOCSIS 3GHz-en történő üzemeltetése a karbantartási költségek növekedését okozhatja, mivel az üzemeltetők olyan dolgokkal küzdenek, mint a laza csatlakozók és a korrózió. Ahogy a sebességek a 25 Gbit/s környékére kerülnek, szerinte az üzemeltetőnek talán több értelme van a száloptikára való áttérésnek, mivel a HFC-hálózatok korszerűsítésének és karbantartásának költségei az ilyen szintű versenyben való részvételhez megfizethetetlenül drágává válhatnak. 

"Szerintem ezeket a döntéseket inkább a kábelszolgáltató hozza meg, mint a technológia, pusztán a költségek és a kihívások szempontjából" - mondta. 


Forrás: https://www.lightreading.com/cable-technology/broadcom-jda-for-docsis-4-0-chips-are-problematic-but-doesn-t-halt-hfc-upgrades