Újdonságok Hírlevél Ajánlatkérés Kapcsolat WEBSHOP
SZIP

Az Önök cége adott be pályázatot a SZIP projektre?Nem
Igen

 

TV bárhol, bármikor, számítógépen, táblagépen, mobilon.

A digitális technika és az arra alapuló videó tartalom átvitel és terjesztés fejlődése megállíthatatlan. Amikor az első digitális TV sugárzás elindult, talán még nem sokan sejtették, hogy a mozgókép megjelenítés kilép a TV készülékek és mozik területéről...

A digitális tömörítési eljárások, illetve számítástechnikai és mobil eszközökben elérhető számítási kapacitások fejlődésével, törvényszerűen megteremtődtek a feltételek a videó tartalom új médiumokon történő terjesztéséhez. A fejlődés motorja az Internet, egyre nagyobb teret nyer életünkben, így természetes, hogy az internet elérésére alkalmas eszközökön szeretnénk minden tartalmat, tehát a TV csatornákat is elérni.
Mindez persze lehetetlen lenne, ha a szolgáltatási hálózatok nem fejlődnének a felhasználói eszközökkel együtt, vagy az alkalmas készülékek csak minimális mennyiségben lennének jelen a felhasználóknál. Mára azonban a mobil eszközök jelentős változáson estek át, egyre nagyobb teret nyernek, az un.: okos-telefonok és tabletek számtalan változatai, melyek képesek a szélessávú internet fogadására és a videó tartalmak lejátszására. A trendet és igényeket követve, a szolgáltatási elosztóhálózatokon egyre nagyobb arányban elérhető a szélessávú internet és folyamatosan bővülnek a vezeték nélküli (WiFi) szolgáltatások és hálózatok.

 

 

Mit jelent mindez a kábeltelevízió szolgáltatók szemszögéből?


Bár a digitalizálás aránya az analóg TV szolgáltatással szemben csak lassan növekszik, már elérhetők a HD tartalmak, megjelent a 3D formátum is és egyelőre csak néhány csatornára, vagy eseményre korlátozva, de már találkozhatunk a mobil televíziós szolgáltatásokkal is. Persze emellett általánosságban rendkívül erős az analóg TV támogatottsága és továbbra is az alacsony árazású, mennyiségbeli tartalom a favorit.
A felhasználói szokások változása és a számítógép előtt, illetve tablet, és mobil eszközök használatával töltött időtartam növekedése azonban azt jelzi, hogy ennek ellenére szükség van és igény lehet a TV szolgáltatások kiterjesztésére. Természetesen ez nem is olyan egyszerű feladat. Az elmúlt években több szabvány és próbálkozás bukott meg a költségek és a felhasználói eszközök kompatibilitásának hiánya miatt. Az Internnet rendkívüli sebességű növekedése az arra alapuló mozgókép átviteli eljárások mára már leegyszerűsítették az alap problémát.
Mindez azt jelenti, hogy az internet protokoll alapokon fejlesztett video jelfolyam alkalmazásával ma már szinte minden szélessávú (több mint 500kB) adatátvitel kezelésére alkalmas mobil eszköz képes a videó tartalom fogadására és megjelenítésére.


A feladat tehát adott, a TV szolgáltatást ki kell terjeszteni az internet közbeiktatásával az asztali gépekre és mobil eszközökre. Mivel alapvetően az internet kommunikációt nem videó jeltovábbításra tervezték, ezért a szolgáltatás kialakítása jelentős mértékű jelfolyam feldolgozást igényel. A megvalósításához a csatornákat át kell transzformálni különböző sávszélességű H.264 formátumokra és fel kell darabolni az átvitelhez illeszthető adatcsomagokra. Emellett természetesen a tartalom hozzáférés és jogosultság biztosítása miatt az adatcsomagokat titkosítani kell, a felhasználók azonosítása és jogosultság ellenőrzése mellett. Mindebből következik, hogy az ehhez szükséges technológia igen költséges és csak megfelelő mérethatékonyság mellett van értelme a megvalósításnak.
Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a közepes és kisebb szolgáltatók részére elérhetetlen a szolgáltatás bevezetése.

 

kep

 

Cégünk a HFC Technics, felhasználva a digitális video feldolgozásban piacvezető RGB Networks, illetve az IP alapú video tartalomtitkosításban vezető Verimatrix cégek tapasztalatait és berendezéseit, támogatott K+F projekt keretében fejleszti a szolgáltatás bevezetésének technikai alapjait. A szolgáltatás a mostanra elterjedőben levő felhő alapú megoldásra épül, mely a tartalom feldolgozást és elosztást központosítva, elérhetővé teszi a szolgáltatás bevezetését minden, a rendszerhez csatlakozni kívánó szolgáltató részére.


Az így felépített rendszer és technológia, lehetővé teszi az élő tartalmak mellett a konzerv tartalmak feldolgozását és elérését is, mellyel lehetőség van növelni a felhasználói élményt és választékot. Van tehát lehetőség további értéknövelt szolgáltatások bevezetésére ésszerű költségek, beruházás és üzemeltetés mellett.


A kábeltévé szolgáltatók részére az IP alapú jeltovábbítás természetesen további, már ma is alkalmazott előnyökkel jár. A központosított tartalombeszerzés és továbbítás segítségével minimalizálhatók a fejállomás üzemi költségek, egyúttal a környezetterhelés is jelentősen csökkenthető, a minimalizált hely és energiafelhasználás miatt. A központosított alkalmazás egyaránt hatékony a digitális szolgáltatások bevezetésénél és a legkorszerűbb digitális alapú analóg fejállomások használatánál.
A legújabb technológiafejlesztések eredményeképp a broadcast csatornák elosztása hamarosan elérhető publikus interneten történő továbbítással, mely technológia egyaránt alkalmazható sokcsatornás KTV szolgáltatás indításánál éppúgy, mint a műsortulajdonosok költséghatékony csatornaterjesztéséhez.

Az itt ismertetett szolgáltatásokat és alkalmazott berendezéseket, rendszereket, illetve cégünk által képviselt gyártók további berendezéseit, komplex megoldásait megtekintheti cégünk bemutatótermében.

Várjuk látogatását bemutatótermünkben!


2012-09-26 - Georgieff Zsolt

Vissza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cégünkről Karrier GY.I.K Kapcsolat Webshop használatáról Jogi nyilatkozat