Újdonságok Hírlevél Ajánlatkérés Kapcsolat WEBSHOP
SZIP

Az Önök cége adott be pályázatot a SZIP projektre?Nem
Igen

 

Georgieff Zsolt a HFC Techics Kft. ügyvezetője értékeli a 2011-es üzleti évet

Az elmúlt év cégünk vonatkozásában is tükrözi Magyarország helyzetét és a bizonytalan gazdasági állapotokat. A piac alapvetően nem változott, azonban jelentősen érezhető a különadók által okozott mérsékelt beruházási kedv és az általános borúlátó hangulat...

Mindezt számokra váltva ismét forgalomcsökkenést jelentett, az előző évben sem szárnyaló mutatókhoz képest. Tehát sajnos nem igazolódott be tavalyi optimista várakozásom. Mindemellett tovább erősödött a felvásárlási hullám, ami számunkra általában inkább bevétel csökkenést eredményez, hiszen a kis és közepes szolgáltatók jelentős százalékban szerepelnek cégünk forgalmában.

Vannak azonban biztató jelek, hiszen az év második felében jelentősen növekedett megrendelés állományunk, szerencsére a piaci verseny nem állt meg és portfóliónknak köszönhetően kiváló termékekkel, megoldásokkal álljuk a kihívásokat. Tapasztalataink alapján a felvásárlásoknak is lehetnek pozitív hatásai, hiszen a beruházók működő rendszerekben találkoznak az általunk szállított technológiákkal, így a hálózatok homogén továbbfejlesztése lehetőséget biztosít az új tulajdonos részére történő szállítások fenntartására, vagy növelésére.

Nagy hangsúlyt fektettünk az export piaci jelenlétünkre, ami mérhető deviza bevétel növekedést eredményezett, némi biztonságot nyújtva ezzel a Forint mélyrepülésével szemben. Bár a belföldi bevételállománnyal azonos volumenű export értékesítési cél elérése még távol van, sikerünk mérhető, mind a hagyományos kábeltelevíziós termékek, mind a saját fejlesztésű szoftverértékesítés területén.

Ebben az évben folytattuk a digitális szolgáltatási rendszerek fejlesztését, mely első sorban a DigiHead megoldásokban jelent fejlődést, egyúttal azonban ezek a fejlesztések biztosítják a komplex kiszolgáló szoftverrendszerek önálló értékesítésének előkészítését. Központosított Digitális szolgáltatási platformunk, a szolgáltatókkal közös tulajdonú DigiHead, újabb fejlesztési ponthoz érkezett a jelentősebb számlázó alkalmazások közvetlen integrációjának elkészültével, illetve ehhez szükséges nyílt interfész biztosításával. A központi szolgáltatások fejlesztése nem egyszerű feladat, hiszen tapasztalataink alapján a hazai piac szereplőire nem jellemző az egységes fellépés, így szinte minden szolgáltató személyre szabott megoldást igényel. Az általunk fejlesztett szolgáltatási megoldás különlegessége, előnye és paradox módon egyúttal hátránya is az ebből fakadó komplexitás. A központi szolgáltatások fellendítését célzó együttműködési modellek kialakítása megkezdődött, az áttörés azonban továbbra is várat magára a mérsékelt együttműködésre való hajlandóság és bizonytalanság miatt.

A digitális televíziózás jelenleg egy folyamatosan változó, jelentős fejlesztéseket és beruházásokat igénylő terület, ami a multi méretű szolgáltatókat juttatja verseny előnyhöz, tehát elengedhetetlen volna a mélyebb együttműködés és közösen gondolkodás, fejlesztés. Remélem, hogy ez nem csak egy álomkép marad és van jövője a hazai kis és közepes kábeltelevíziós szolgáltatóknak. Cégünk jelentős energiát fektet a fejlesztésekbe, és az új technológiák által nyújtott szolgáltatások bevezetésére, eredményeket azonban csak megfelelő költséghatékonyság mellett várhatunk el, amihez szükség van az együttműködés fenntartására és kiszélesítésére.
Mindezt a magunk részére is érvényesnek tekintjük, így folyamatosan keressük és bővítjük az együttműködési lehetőségeket azon technológiai partnerekkel, akikkel együtt teljesebbé tehetjük termék és szolgáltatási portfóliónkat.

 

A 2012-es évre vonatkozólag, bár csökkenő optimizmussal, de mindenképp növekedési elvárásokkal számolunk, amire minden okunk megvan. A jelenleg tapasztalható, lassan de folyamatosan növekvő beruházási hullám, a piac szereplőinek átrendeződése és újabb versenyhelyzetek kialakulása, valamint a technológiák jelentős fejlődése és az újgenerációs szolgáltatások megjelenése mind, mind azt vetítik előre, hogy jogosan bizakodhatunk a növekedés beindulásában. Persze nem várjuk tétlenül a folyamat elindulását, partnereinkkel együtt igyekszünk a technológiai trendeknek megfelelő platformokat és szolgáltatási rendszereket biztosítani a hazai kábeltelevíziós piac szereplői számára.


Georgieff Zsolt
ügyvezető

 

2012-01-02 - Georgieff Zsolt

Vissza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cégünkről Karrier GY.I.K Kapcsolat Webshop használatáról Jogi nyilatkozat