Újdonságok Hírlevél Ajánlatkérés Kapcsolat WEBSHOP
SZIP

Az Önök cége adott be pályázatot a SZIP projektre?Nem
Igen

 

Georgieff Zsolt a HFC Techics Kft. ügyvezetője értékeli a 2010-es üzleti évet

2010. év decemberében ünnepeltük cégünk alapításának tízedik évfordulóját, ami lehetőséget ad az elmúlt időszak áttekintésére és a jövő tervezésére. Cégünk életében természetesen voltak nehezebb és könnyebb időszakok, várakozással teli, és sikeres évek.

A szinte semmiből való gyors növekedés mellett, rövid idő alatt váltunk ismertté a magyarországi kábeltelevíziós piacon, és büszkén merem kijelenteni, hogy a szakmában nem csak ismertek, hanem elismertek is lettünk. Mindez köszönhető lelkes csapatunk kemény munkájának éppúgy, mint kiváló beszállítóink támogatásának, de legfőképp a kábeltelevíziós szakma szereplőinek belénk vetett bizalmának.


A mögöttünk álló elmúlt két év nehézségekkel teli gazdasági vonatkozásai, az ünneplés mellett folyamatos kemény munkára ösztönöznek, hiszen nem csak elérni, hanem megtartani is nehéz kivívott pozíciónkat.
A 2010-es évvel kapcsolatban elsősorban az új lehetőségek keresésére, illetve a stabilitás megőrzésére összpontosítottunk. A forgalomcsökkenés tendenciája, melyet 2009-ben megéltünk, az idei évben lassan, de biztosan megfordult. Így idén, az elmúlt években elért csúcsnál alacsonyabb, de a stabilitást, és emellett kisebb fejlődésre, fejlesztésre is lehetőséget biztosító forgalmat értünk el.

A válság hatásai jelentősen lassították eredeti célkitűzéseink megvalósítását, de ennek talán még előnyei is vannak, hiszen az általunk kiszolgált piac igényein és elvárásain éppúgy érezhető a bizonytalanság és a kereslet csökkenése. A fejlesztési és stratégiai irányokat folyamatosan korrigáljuk, igyekszünk elébe menni a trendeknek, de természetesen minimális kockázat vállalásra törekszünk.

Ez évben felgyorsult a kábeltelevíziós szegmens konszolidációja, ami számunkra inkább hátrányt, mint előnyt jelent, sajnos a kis és közepes szolgáltatók türelme és kitartása véges, ami természetes az aktuális működési lehetőségek mellett. Mindezek ellenére továbbra is bízunk a szegmens életképességében, egyúttal az export tevékenység jelenős növekedésével ellensúlyozzuk a szűkülő belföldi piac hatásait.


Cégünk tovább erősíti a már sikeres szoftver fejlesztési vonalát, számos fejlesztési irányvonal látszik kibontakozni.  Az IP alapú digitális képi technológiák rengeteg lehetőséget nyújtanak mind a tartalom, mind a kiszolgáló technológiák irányából, ezen a területen talán vannak lehetőségek még egy ilyen zárt piacon is.

Ehhez persze az előfizetői igényeknek, keresletnek növekedni kell. Bízunk benne, hogy jövőre, a válság hatásaként jelentkezett kereslet csökkenés visszafordul, és növekvő pályára állhat. A mai viszonyokat azonban még ez nem jellemzi, sőt a távközlési különadónak köszönhetően néhány beruházás megállt, vagy halasztásra került, ami csökkenti tervezett forgalmunkat.

Szállítói oldalról nézve emellett a legnagyobb kihívást az elhúzódó digitális áttörés jelenti, hiszen még mindig domináns az analóg szolgáltatás és csomagszűrés a kis és közepes KTV hálózatokon, ami 10% körüli digitális penetrációt eredményez. Ez a folyamat lassítja fejlesztéseket, az FttH terjedését éppúgy, mint a korszerű, magas szolgáltatási szintű digitális kábeles beruházásokat. Persze a fejlesztéseknek a tartalom elosztás jelenlegi szerkezete mellett a nyomott árszinten kínált szolgáltatások kínálata is gátat szab.

Folyamatosan fejlesztjük a KTV szolgáltatók összefogásával létrejött digitális elosztó platformot, bár ennek jelentős térnyerését a leírtakon felül gátolja az országos optikai infrastruktúrák jelentősen eltérő területi árazása és elérhetősége. Az új technológiák és fejlesztési irányok azonban új lehetőségeket is biztosítanak a csatlakozott szolgáltatóknak, így mindenkép van jövője a közösen létrehozott szolgáltatási megoldásnak.
 
Töretlen azonban az internet szolgáltatások sávszélességének növelése és a telefon szolgáltatások terjedése. Mindez előrevetíti annak lehetőségét, hogy a szélessávú internet szolgáltatással újszerű tartalmak és szolgáltatási platformok jelenjenek meg a közeljövőben.

Cégünk alapvető stratégiai célkitűzései nem változtak, tehát a jövőben is a legmodernebb és megbízható rendszerek, világpiac vezető beszállítók, illetve innovatív megoldások szállítójaként kívánunk jelen lenni a hazai és szomszéd országbeli technológiai szektorban.

 

2011-01-03 - Gerogieff Zsolt

Vissza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cégünkről Karrier GY.I.K Kapcsolat Webshop használatáról Jogi nyilatkozat